87 JAAR NIVO

Vraag hier je inloggegevens aan voor onbeperkte toegang.


Fotografie: Marco Bakker

ZOEKEN IS MAKKELIJK

Zoeken is makkelijk. Je kunt jaartallen selecteren, van 1934 tot nu. Maar je kunt ook zoeken op trefwoord. Of op naam. Wil je uitgebreider zoeken, dan vind je daarover uitleg in de zoekhulp. We hopen dat je veel leesplezier zult beleven aan Nivodigitaal.nl en dat het herinneringen zal oproepen aan die ‘goede’ oude tijd. Want zoals iemand ooit zei: ‘Een volk dat zijn geschiedenis niet kent, heeft ook geen toekomst!’

GRATIS voor iedereen met een Nivoabonnement.

Video afspelen

87 JAAR NIVO digitaal beschikbaar

Soms zou je willen teruggaan naar die goede oude tijd. Zou het niet mooi zijn om je jeugdjaren nog eens te beleven? Met je vrienden naar de kermis te gaan? Of je ouwe Bap eens terug te zien? Met Nivodigitaal.nl roep je dat nostalgische gevoel zo weer op. Ons digitale krantenarchief brengt je terug in de geschiedenis van Volendam: van de jaren 30 tot je eigen jeugd. Je kunt er eindeloos in rondneuzen en herinneringen ophalen.

In de Nivo staat de geschiedenis van Volendam geschreven. Je vindt er alles in terug dat ooit het gesprek van de dag was. Als het niet in de Nivo stond, dan was het niet gebeurd. Nu heb je misschien niet de Nivo van vorige week bewaard, laat staan die van vorig jaar. Dat hoeft ook niet, want alle Nivo’s zijn verzameld in Nivodigitaal.nl. Dit is ons nieuwe digitale krantenarchief dat helemaal teruggaat tot 1934. We hebben alle edities van de Nivo digitaal gescand, pagina voor pagina. Voordat het te laat was en het erfgoed van oprichter Bruin Schilder voor altijd zou wegraken, want papier vergaat. Henk Visser wist toen nog niet wat hij zich op de hals haalde. Monnikenwerk! Gelukkig wilden Peter en Pius Schilder hem wel een handje helpen. Het resultaat mag er zijn. Nivodigitaal.nl bewaart de Volendammer geschiedenis voor het nageslacht, zodat iedereen een reisje terug in de tijd kan maken.

Herinneringen ophalen

Wat gebeurde er allemaal op een willekeurige zomerdag in 1978? Welke festiviteiten waren er op de dag van de Bevrijding? Hoe verliep de voetbalwedstrijd op 25 november 1984 tegen Sparta? Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in de Nivo. Alles is indertijd op schrift gesteld, van dag tot dag, van uur tot uur. En alles was de volgende week alweer een herinnering, omdat het werd ingehaald door het nieuws van dat moment. Want: ‘in de krant van gisteren wordt de vis verpakt.’ Maar wat is het leuk om het nieuws van toen weer eens op te halen. Je komt vast je eigen naam tegen, zoals de geboortes in de familieberichten. Misschien word je wel genoemd in een stuk over de kerstuitvoering op de lagere school, een optocht van Sint-Maarten of bij een concert van de Zangertjes. Nivodigitaal.nl is verslavend, want als je eenmaal gaat zoeken, tuimelen de herinneringen over je heen.

Dat zoeken we op

Ons digitale archief begint in het jaar 1934, de krant heet dan Levend Water. Halverwege 1939 krijgt het de naam Nieuw-Volendam (Nivo). Door de jaren heen heeft de Nivo de complete Volendammer geschiedenis vastgelegd, van de kleinste voorvallen tot de grootste nieuwsberichten. De sobere jaren 30, de oorlogstijd, de palingvisserij, de successen van The Cats en de ‘Heen en Weer’ van FC Volendam: alle ontwikkelingen lopen als een rode draad door de Nivo. Om niet te vergeten de Nieuwjaarsbrand en de emotionele verhalen van de Moedige Moeders. Als je gaat zoeken in Nivodigitaal.nl kom je ook grappig nieuws tegen, zoals van het niveau ‘brandweer rukt uit voor kat in de boom’, ‘visboer snijdt in vinger’ of ‘fietser rijdt haven in na kermis’. Nivodigitaal.nl is een leuke bron voor een quiz-avondje, want je kunt alles factchecken. Wat kostte het schapenvlees bij Wim Runderkamp op het Zwarte Pad in 1935? Wie was de presentator van het jubileumconcert van BZN in 1991?
Zoeken is makkelijk. Je kunt jaartallen selecteren, van 1934 tot nu. Maar je kunt ook zoeken op trefwoord. Of op naam. Wil je uitgebreider zoeken, dan vind je daarover uitleg in de zoekhulp. We hopen dat je veel leesplezier zult beleven aan Nivodigitaal.nl en dat het herinneringen zal oproepen aan die ‘goede’ oude tijd. Want zoals iemand ooit zei: ‘Een volk dat zijn geschiedenis niet kent, heeft ook geen toekomst!’

 

Henk Visser heeft alle Nivo’s gedigitaliseerd. Mocht iemand betere exemplaren van de Nivo hebben dan je bij ons in de beeldbank aantreft, dan zou hij die graag gebruiken om de kwaliteit van het digitale krantenarchief te verhogen. Laat het ons weten!